‹ 上一主题|下一主题 go 回复: 91 | 浏览: 10428 |正序浏览 | 字体: tT
手机看此贴
  • 微信扫一扫 手机看此贴
  • 好内容 随时分享到朋友圈

[ 怀孕日记 ]

预产期22号,家婆让我要往坏处考虑了~

经验值
    • 妈妈网轻聊
      给生活加点料

• 妈妈网孕育
      就是好用

holdImg
    • 广州妈妈网
      广州妈妈网,更懂广州妈妈

广州妈妈网二维码
楼主
发表于 2012-5-14 18:22 |只看该作者 | 最新帖子 | 查看作者所有帖子 | 发短消息 | 加为好友 | 字体大小: tT
下个礼拜就可以同bb见面,又开心,但系又担心咯~
因为周6去产检,医生话胎监往下跌左少少,可能bb缺氧,今日再去胎监,又完全正常.
回来家婆就问东问西,我话好正常,没问题.
家婆就开始讲距系乡下的事情了...边个边个个b又点样点样,边个边个又住几耐医院~
听到我好烦啊!好想顶距:点解你知D都系D衰野,好野又唔见你讲的?
最后都系忍住左,没顶到.
距成日话自己问人哋了解好多,自己又知道好多大条道理,
我真系唔知,乜甘多大条道理入边,没人话距知,孕妇心情都好重要咩!!

前期我系好少活动,但系入盘之后都有爬楼梯啊,日日落小区行吓甘.
距宜家话我,bb可能缺氧,系因为我活动得少,所以造成bb抵抗能力差,体质不好!
话叫我要多D向坏的方面考虑,要防范于未然!
听到我好嬲咯,我本身就系个好乐观唧人,好似宜家距系都要我成日苦瓜面口!

广州美丽妈妈  老人都是这样的了,楼主不要影响心情啊,我那时候后期宝宝有缺氧,天天跑去医院吸氧。  发表于 2012-5-16 11:00
樱月绮想  其实老人家都系担心bb,比d建议你,只系佢噶表述方式有问题嗟,唔好摆起心度。你劝下佢讲埋呢d野大吉利是架,老人家一般好信呢d野,应该知避忌噶  发表于 2012-5-15 15:06
牛奶香  老人罗嗦而已,不要往心里去,不想听就自己走开一会儿。  发表于 2012-5-15 05:44

经验值
BB生日
我都觉得d家婆好烦噶,讲野5经大脑噶,所以经常忍5住顶距,距讲野要直白,又话点点点,反正距主观意识觉得系点就点,而家几年代啦大哥,成日按以前果套。。。乜都扮5识,扮可怜,我顶。。。

经验值
BB生日

宇宙最强思密达 发表于 2012-5-17 17:02
回复 飞鼠 的帖子

问题唔系未雨绸缪,而系距觉得,因为我唔运动,所以个b肯定会抵抗力差,肯定会有问题....

全世界有9成人都会咁谂噶,,以前我周围D人日2日喺度话行,,我都费时踩佢哋

经验值
回复 飞鼠 的帖子

问题唔系未雨绸缪,而系距觉得,因为我唔运动,所以个b肯定会抵抗力差,肯定会有问题....

经验值
回复 Mrs.ho 的帖子

其实有时做人媳妇真系好艰难....
距个仔对距几大声,距都当没事,我对距稍微有少少唔耐烦,距就扮晒受伤甘.
我都同我老公讲过,你对住两个老人家都成日呼呼喝喝,点解你要求我要对距地成日笑口嘻嘻~
而且,我对我老豆老母都没甘好...而且,我都系忍得就忍,还想我点姐~

经验值
BB生日
5好噶野5喺人哋讲2句或者你去谂就会发生噶,,但系好多野真系随时会发生,,未雨绸缪喺好事,,听到D5好噶野5喺第一时间去避开,,应该冷静分析边D发生噶可能性大,,到时点样处理,,谂好呢D对边个都好

经验值
BB生日
有次个女发烧,我带她睇医生,医生话尽量少着衫,要散热。翻到屋企我家婆话个医生痴线,我就话她:”连医生都唔信得过,科学都唔愿意相信,有根有据的东西你都唔信,你叫我点信你??你想要说服我相信你,麻烦你拿D根据出来。“跟住我家婆无声出。
虽然依家有D医生好无职业道德,但我地作为孩子的妈妈都要有一定的常识,唔好人地讲乜你就信晒,要自己懂得去分析对错,甘样的话,即使家婆讲再多负面的东西,都不会影响你太深!分分钟,你讲得头头是道的话,她仲会驯服于你。

经验值
BB生日
回复 宇宙最强思密达 的帖子

我都系甘觉得,我老公成日话我窒他妈。我就话:“我对你妈已经好好噶啦,已经系掐着脖子甘噶啦!换着我妈唠叨我,我早就闹到她咩甘啦!再讲啊,你地两兄妹都好清楚你妈的性格,你地都顶唔顺,点解非要我顶得顺啊??你地可以大声喝你妈,但我却从来无对你妈甘样过。不过,虽然我会对我家婆有话直说,事后一般我都会安抚翻她,例如她成日话等第日再老D,就搬去老人院住。我就会话翻她,我虽然有时系好翻你唠叨我,但我唔至于唔愿意理你,你系我老公妈妈,自必然就系我妈妈,我有呢个义务同责任要照顾你地终老,我唔希望你去住老人院罗,我希望你可以享齐人之福,我希望我地家庭可以更和谐,有时我对你有情绪,都希望你理解翻我罗,换着系你都唔中意成日俾人唠叨啦!所以好多时候,我家婆对我都无到声出,因为我虽然烦她,但我一样会好像我老公甘爱她,照顾她,她明白、理解到就得啦!反正呢,自己心态要尽量平衡好就得噶啦!

好好

高 三

经验值
BB生日
回复 ★↘笑 的帖子

哦哦,回复错阻,嘿嘿。。。。。。。。。。

经验值

医生话系假性早产,有D人系甘架,但产检都无咩也

唔系好明你咩意思窝~
好好

高 三

经验值
BB生日

医生话系假性早产,有D人系甘架,但产检都无咩也

宇宙最强思密达  唔系好明你咩意思窝~  发表于 2012-5-16 15:26
‹ 上一主题|下一主题
预产期22号,家婆让我要往坏处考虑了~
快速回复

广东省通信管理局互联网清理整顿 增值电信业务经营许可证:粤B2-20220217粤ICP备09174648号粤网安备案号:4406043011754公安机关备案号:44010602000095 Copyright 2004-2024 盛成科技 All Right Reserved版权所有    版权保护投诉指引

互联网药品信息服务资格证书 电子营业执照 网络文化经营许可证粤网文[2016]7051-1702号

违法和不良信息/涉未成年人有害信息举报电话:020-85505893/18122325185 举报邮箱:kf@mama.cn 涉未成年人有害信息举报专区 中国互联网不良信息举报中心
网络内容从业人员违法违规行为举报:kf@mama.cn 开发者:广州盛成妈妈网络科技股份有限公司 应用版本:11.12.0 应用涉及权限APP隐私协议

回顶部