天河区facial地图 小而精的私家美容院大起底2017香港每日金价指南潘婷飘柔滚一边 这些贵妇洗发水能妙手回春
2017年香港bb展攻略0购物的港澳小清新旅游攻略so easy 直播香薰DIY全过程
‹ 上一主题|下一主题 go 回复: 121 | 浏览: 70563 |倒序浏览 | 字体: tT
手机看此贴
  • 微信扫一扫 手机看此贴
  • 好内容 随时分享到朋友圈

香港买BB鱼肝油,买哪个牌子好啊

仔仔

初 二

经验值
BB生日

我BB满月做保健,医生说不够重不够高,明明差0.2,就说中下了,要我BB补充鱼肝油,一瓶75元,还不是医院开的,让我到医院旁开的小铺买我就每天给BB吃一粒,晒晒太阳
但妈妈们多是1岁后给BB补充,医生这么说,我该咋办呢?

经验值

噗哩哩 发表于 2011-8-23 10:59
我BB满月做保健,医生说不够重不够高,明明差0.2,就说中下了,要我BB补充鱼肝油,一瓶75元,还不是医院开的 ...

唔怕既,俾些A+D宝宝食下,再晒多些太阳,应该就得了。而家既医生好多都是吓人既,因为而家好多都得一个,个个都是宝,米叫你买这食那咯,仲要在旁边买啊,是米有提成嘎其实食鱼肝油都要看牌子嘎,所以我先发尼张贴,问下有经验既妈妈食乜牌子好咯,偷下师嘛

经验值
我之前就买左七海健儿宝俾我女吃,后来我隔离屋既儿科医生就话呢只七海既维他命A同D唔够伊可新高....你可以睇下佢既含量表,伊可新好似系400iu噶,七海唔知系300定系400噶,我而家都系俾佢吃伊可新噶乍...

经验值

幸福路人 发表于 2011-8-23 21:53
我之前就买左七海健儿宝俾我女吃,后来我隔离屋既儿科医生就话呢只七海既维他命A同D唔够伊可新高....你可以 ...

晕了,我刚叫朋友在香港买了两支七海啊

经验值
BB生日
我也想了解一下呢.顶一下

经验值
BB生日
LZ妈妈太矛盾了,一下跟其他妈妈一起赞同香港医生的看法,4岁以后才给BB吃鱼肝油,批评国内医生无医德,只为赚钱;无一会又赞同其他妈妈讲的从书上或者医生那里知道要生出来就没有多久就应该补鱼肝油。

矛盾的妈妈在众多的回复中都相信了。

经验值

小熹妈咪 发表于 2011-8-24 11:36
LZ妈妈太矛盾了,一下跟其他妈妈一起赞同香港医生的看法,4岁以后才给BB吃鱼肝油,批评国内医生无医德,只 ...

这位妈妈,首先你要清楚,我没有引导一些错误既信息俾其她妈妈,我没有认同香港医生既4岁以后才给BB吃鱼肝油这种说法,因为我自已宝宝一岁了,我也在问鱼肝油既牌子,我家宝宝都是食贝特令既A+D的,所以我才发此贴问有经验既妈妈哪个好,如果我已经认同这种说法,我就唔会叫朋友在香港买鱼肝油啦,每个人既想法都不会一致的,好多时是一种参考,不一定全部都认同。至于批评国内医生无医德,只为赚钱,的确唔是个个医生都会有医德的,但我无讲全部都无医德波,在中国钱字当头社会,在部分医院来讲就是为了钱,有时医生都会有一些额外既任务的,正如你入院都要交押金才俾你入,起码有些医院是这样,不过唔同既医生就会有唔同既医德,这是肯定的,宽且每个地方既医生都会有唔同既看法,每个地方既文化医术都唔同啦。至于最后一条来讲,我家宝宝生出来就没有多久医院既医生就开贝特令既A+D俾我宝宝食了,据我所知,我所买既贝特令就有鱼肝油既成份。(矛盾的妈妈在众多的回复中都相信了)你这句话好似我这在这里欺骗紧其她妈妈,其实回复唔代表全相信,只是一种对问题既回应。所以请你不要在发表一些话来伤害人,可以吗?

经验值

jenny_post 发表于 2011-8-24 10:27
我也想了解一下呢.顶一下

谢谢帮顶哦
小桃

高 三

经验值
BB生日
对阿,我一直无比仔仔食鱼肝油,因为只不过系鱼肝里面提取出黎既A同D,晒吓太阳就有嘎啦,我一直比仔仔食鱼油(NO鱼肝油哦),系直接系鱼肉提取出黎嘎,有奥米嘎3同DHA,一直食哩只~~食得多鱼肝油,唔好嘎
小桃

高 三

经验值
BB生日

系阿,香港唔建议食鱼肝油,但建议食鱼油哦,一岁后添加的,我系系香港买既~~

经验值

hot36608774 发表于 2011-8-24 18:55
系阿,香港唔建议食鱼肝油,但建议食鱼油哦,一岁后添加的,我系系香港买既~~ ...

学到野了。谢谢你既分享哦

小桃

高 三

经验值
BB生日
因为奥米嘎3系对小朋友专注力同集中力提高嘎,好多朋友都话我仔读书学习既时候,时间长D~~~

经验值

hot36608774 发表于 2011-8-25 22:18
因为奥米嘎3系对小朋友专注力同集中力提高嘎,好多朋友都话我仔读书学习既时候,时间长D~~~ ...

奥米嘎3

经验值

hot36608774 发表于 2011-8-24 18:54
对阿,我一直无比仔仔食鱼肝油,因为只不过系鱼肝里面提取出黎既A同D,晒吓太阳就有嘎啦,我一直比仔仔食鱼 ...

请问LZ平台吃哪个牌子的鱼油的?
小桃

高 三

经验值
BB生日
       以前一岁后一直食屈仔买既SMARTFISH,一盒装有28支,一日一支,如果你买得多,例如半年分量既话,可以直接上香港SMARTFISH既代理到罗,仲平,唯到200到HKD一盒,仲有SAMPLE仔送,一直食到仔仔三岁多D后,我觉得可能拒大啦,要求既分量可能要多D,就转左只鱼油丸仔拒食,就系雪肌兰既DHA70,哩只系贵好多阿,救命,而且你要买好多瓶先有得优惠少少,但算啦,为左小朋友好,我一次买一瓶,大概90粒到,要HKD1299左右,可能我一直坚持比拒食,我觉得拒读书时好少分心,一个小朋友,香港儿科医生话,基本只有15分钟专注力,我仔系长D,参唔多45分钟到一个钟到,我唔够胆话自己个仔食左后力,但我觉得拒读书时集中力系好左。
    有次上钢琴课,我仔系上课时玩到同普通小朋友一样,追黎追去,根本唔听我讲,后来老师一话上课啦,跟住就直接走过黎我到,同我讲“妈咪,比书同支水我,我入去上课啦”,跟住同拒玩个个小朋友一齐入去(当时个个小朋友系谂住试听吓,拒识唔识合学钢琴),我朋友个仔系上紧课既时候,聊我仔我仔都唔出声,同拒倾计我仔都系到听老师讲课,唔理拒,所以我觉得鱼油系对小朋友既专注力集中力系几有效既。
小桃

高 三

经验值
BB生日
哩两只牌子系香港亲子王国个网站都好多妈咪选择比小朋友食嘎,无话我做广告阿~~

经验值

hot36608774 发表于 2011-8-26 18:47
哩两只牌子系香港亲子王国个网站都好多妈咪选择比小朋友食嘎,无话我做广告阿~~ ...

唔会话你做广告既,谢谢你哦

经验值

hot36608774 发表于 2011-8-26 18:47
哩两只牌子系香港亲子王国个网站都好多妈咪选择比小朋友食嘎,无话我做广告阿~~ ...

谢谢,了解了很多,感谢

经验值
上来看看啊

经验值
一早就来看看了
‹ 上一主题|下一主题
香港买BB鱼肝油,买哪个牌子好啊
快速回复

广东省通信管理局互联网清理整顿 增值电信业务经营许可证:粤B2-20220217粤ICP备09174648号粤网安备案号:4406043011754公安机关备案号:44010602000095 Copyright 2004-2023 盛成科技 All Right Reserved版权所有    版权保护投诉指引

互联网药品信息服务资格证书 电子营业执照 网络文化经营许可证粤网文[2016]7051-1702号

违法和不良信息/涉未成年人有害信息举报电话:020-85505893/18122325185 举报邮箱:kf@mama.cn 涉未成年人有害信息举报专区 中国互联网不良信息举报中心
网络内容从业人员违法违规行为举报:kf@mama.cn 开发者:广州盛成妈妈网络科技股份有限公司 应用版本:11.12.0 应用涉及权限APP隐私协议

回顶部